Istoricul Parohiei Balciu

Istorie Ianuarie 12, 2013

Satul Balciu, atestat documentar încă din 1446,  este situat la  1 km sud de centrul comunei Miroslava, la 200 m de DN 248A  (şoseaua Iaşi – Voineşti) .

Parohia Balciu a fost suplinită până în decembrie 2006 de către P.C. Pr. Mihai Rusu de la parohia Miroslava. În vechime a existat în satul Balciu o biserică de lemn din secolul al XVIII- lea cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” , ajunsă în stare de ruină.

Începând cu anul 1992, în timpul arhipăstoririi P.F. Părinte  Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, prin grija P.C. Pr. Mihai Rusu  s-a început construcția unei noi biserici cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, având ctitor principal pe Adolf Gheorghe, decedat însă înaintea finalizării construcției.

În ziua de 13 decembrie 2006, după Sfânta Liturghie săvârșită în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Balciu, P.S. Varlaam Ploieşteanul, pe atunci Vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu  Pc. Pr. Protopop Constantin Andrei, însoțit de un sobor de preoți, a prezentat enoriașilor primul preot paroh numit pe seama Parohiei Balciu - Pr. Ionut-Emanuel Lehaci.

Începând cu anul 2006, prin numirea în Parohia Balciu P.C. Pr. Ionut-Emanuel Lehaci, s-au continuat lucrările de construcție ale bisericii prin supraînălțarea zidurilor, montarea acoperișului în stil ștefanian, iar în incinta bisericii s-a construit o casa socială și parohială, precum și o troiță.

Pictura bisericii s-a realizat în tehnica fresco între noiembrie 2009 și octombrie 2010 de către pictorii Valerică Ababei și Vasile Chihăiței.

Prima Sfântă Liturghie cu arhiereu din istoria Parohiei Balciu a avut loc în ajunul hramului, la 7 noiembrie 2010, cu ocazia sfințirii bisericii parohiale de către  Înaltpreasfinţiul Părinte Mitropolit TEOFAN si Preasfinţitul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Calinic Botoşăneanul, însoţiti de Pc. Pr. Protopop Constantin Andrei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.